Skriv musik ihop – som John Lennon & Paul McCartney

Categories: Låtskrivare

 Utvecklas som låtskrivare – skriv musik ihop – som McCartney & Lennon

MccartneyLennon

I en intervju som David Frost gjort med Paul McCartney berättar Paul att anledningen till att samarbetet fungerade så bra var för att de hade en djup respekt för varandra. Dom skrev över 300 sånger ihop – och alla vet ju hur bra det blev!

Av detta kan man också lära sig att det gäller att skriva mycket musik, för att få fram några riktiga guldkorn!

Om du hittar en samarbetspartner där du verkligen tycker om sättet den andre skriver på, så är det den bästa utgångspunkten när du vill ägna dig åt så kallad co-writing – att skriva text & musik ihop.

Det finns också en mängd andra saker som du får som bonus när du skriver musik tillsammans med andra människor:

  • Ett plus ett blir ofta mer än två när man skriver musik ihop som låtskrivare – bästa fall uppstår något unikt ”tredje” som aldrig hade uppstått utom just i mötet mellan två kreativa människor som blandar sina talanger och kunskaper.
  • Du kommer ofta mycket snabbare förbi de hinder som ofta uppstår i en kreativ låtskrivarprocess. Paul McCartney berättar att han och John Lennon oftast hade en låt färdig på tre timmar, när dom sågs för att skriva musik ihop.
  • Du utvecklar en vänskap som är speciell. Att ha skrivit en låt tillsammans är lite som att ha ”ett barn ihop”. Man har skapat något som ibland får ett eget liv. Det är ”två föräldrar” som försöker hjälpa barnet ut i världen. Ibland blir jag så tacksam när oväntade Stim – pengar dyker upp, pågrund av att en av mina många co-writingpartners har spelat en låt vi skrivit tillsammans i TV- radio eller spelat in den på en CD.

 Åk på låtskrivar retreat

Ett perfekt sätt att pröva på co-writing och att utvecklas som låtskrivare är att åka på ett låtskrivar retreat. Du skriver låtar ihop med andra låtskrivare en hel vecka, delar låtarna och får feedback, gör konserter ihop. Roligare kan man inte ha.

Utöka ditt nätverk – gör roliga samarbeten!

På grund av alla låtskrivare jag har skrivit ihop med, och träffat på låtskrivarretreats, så har jag fått ett nätverk av artister och låtskrivare över hela världen. I januari åker jag tillexempel på en turné i Californien på grund av vänskapen med fantastiska låtskrivarna och artisterna Janni Little Page (USA) och Patrick Rydman (SE).

Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du kostnadsfritt en minikurs i låtskriveri. Fyll i dina uppgifter på högra sidan av den här bloggen!

Är du intresserad av att få mer information om låtskrivar retreat? Fyll i dina uppgifter nedanför!

[gravityform id=12 name=InternationalSongwriting Retreat title=false description=false]

 

Author: Eva

Kommentera